Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ορθοδοντικών ανωμαλιών.

Ο στόχος της Ορθοδοντικής είναι να χαρίσει ένα τέλειο χαμόγελο, σωστή οδοντική λειτουργία και αρμονικότερο πρόσωπο.

Supersmiles

Η ομάδα του Supersmiles μπορεί να σας δώσει ένα υπέροχο χαμόγελο και να σας βοηθήσει στη διατήρηση του ορθοδοντικού αποτελέσματος.

Τί κάνει ο Ορθοδοντικός

Ορθοδοντική για παιδιά

Supersmiles

Γιατί η πρώτη επίσκεψη στον Ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 7 ετών;

Η πρώτη επίσκεψη στον Ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 7 ετών. Ήδη, σε αυτή την ηλικία αρκετά μόνιμα δόντια (οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι και οι μόνιμοι τομείς) έχουν ανατείλει και η ανάπτυξη των γνάθων είναι τέτοια που επιτρέπει στον ορθοδοντικό να διαγνώσει τυχόν προβλήματα που υπάρχουν, να προβλέψει μελλοντικές δυσαρμονίες στις σχέσεις των γνάθων ή των δοντιών ή πολλές φορές να καθησυχάσει τους γονείς πως όλα βαίνουν καλώς στην οδοντογναθική ανάπτυξη των παιδιών τους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της έναρξης μιας ορθοδοντικής θεραπείας στη σωστή ηλικία;

Η ηλικία έναρξης της ορθοδοντικής θεραπείας υπαγορεύεται κυρίως από το είδος του προβλήματος.

Σε γενικές γραμμές πάντως στις μικρές ηλικίες τα δόντια και οι γνάθοι καθοδηγούνται πιο εύκολα στη σωστή θέση και ο ορθοδοντικός μπορεί να επιτύχει αποτελέσματα που θα είναι δύσκολα ή αδύνατα αν η ανάπτυξη του προσώπου και των γνάθων έχει ολοκληρωθεί.

Ακόμη, πεταχτά δόντια που κινδυνεύουν να τραυματιστούν σε ένα ατύχημα θα οδηγηθούν γρήγορα στη σωστή θέση και με αυτόν τον τρόπο θα προστατευτούν.

Επίσης , όπου ενδείκνυται, η ορθοδοντική θεραπεία θα διορθώσει τη σχέση των δοντιών μεταξύ τους κατά το κλείσιμο του στόματος συμβάλλοντας στη σωστή υγεία των ιστών που τα στηρίζουν (δηλαδή του οστού και των ούλων).

Σημαντικό επίσης είναι πως η εμφάνιση και το χαμόγελο του παιδιού θα βελτιωθούν ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση του.

Ορθοδοντική για ενήλικες

Supersmiles

Τα σιδεράκια δεν είναι πλέον μόνο για παιδιά. Σήμερα σχεδόν ένας στους τέσσερις ορθοδοντικούς ασθενείς είναι ενήλικας.

Η Αμερικάνικη Ένωση Ορθοδοντικών αναφέρει ότι ο αριθμός των ενηλίκων που κάνουν ορθοδοντική θεραπεία έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Ανεξάρτητα από την ηλικία η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να προσφέρει την ίδια βελτίωση τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.
Ο τρόπος που μετακινούνται ορθοδοντικά τα δόντια είναι ο ίδιος. Κενά μεταξύ των δοντιών, στραβά ή πεταχτά δόντια μπορούν να διορθωθούν με τα σιδεράκια.

Θα με δυσκολέψουν τα σιδεράκια στις καθημερινές μου συνήθειες;

Η υγεία των δοντιών, των ούλων, η σωστή σχέση των γνάθων και η καλή λειτουργία της κροταφογναθικής διάρθρωσης σε συνδυασμό με την βελτίωση της αισθητικής είναι οι στόχοι μιας σωστής ορθοδοντικής θεραπείας.

Σε αντίθεση με αυτά που πολλές φορές λέγονται, τα σιδεράκια δεν θα δυσκολέψουν τις καθημερινές συνήθειες ενός ενήλικα.

Είναι πλέον πλαστικά ή πορσελάνινα τα δε γλωσσικά….αόρατα!

Οι ασθενείς μπορούν να κάνουν τις επαγγελματικές τους παρουσιάσεις, να τραγουδούν, να παίζουν μουσικά όργανα, να απολαμβάνουν το δείπνο τους σε ένα εστιατόριο χωρίς κανένα πρόβλημα.

Γνωρίζοντας το εξαιρετικά πολυάσχολο πρόγραμμα ενός ενήλικα, το ιατρείο μας θα δώσει προτεραιότητα στις επισκέψεις σας.

Διάγνωση και σχέδιο θεραπείας

Στην ορθοδοντική για να γίνει διάγνωση και σχέδιο θεραπείας συνήθως απαιτούνται:

  • Φωτογραφίες του προσώπου και των δοντιών.
  • 2 ακτινογραφίες: μια πανοραμική και μια πλάγια κεφαλομετρική.
  • Γύψινα εκμαγεία μελέτης που κατασκευάζονται στο εργαστήριο μετά από λήψη αποτυπωμάτων.
  • Κεφαλομετρική ανάλυση δοντιών – γνάθων – προσώπου.

Τρόπος διατήρησης ορθοδοντικού αποτελέσματος

Υπέροχο Χαμόγελο για πάντα! – Φόρα τα μασελάκια σου!

Βγάλαμε τα σιδεράκια, αποκτήσαμε ένα υπέροχο χαμόγελο το οποίο θα πρέπει τώρα να φροντίσουμε να μείνει σταθερό. Η διάρκεια της συγκράτησης διαφέρει σε κάθε ασθενή και γίνεται με κινητούς μηχανισμούς, σταθερούς ή συνδυασμό και των δύο.

 

Στους κινητούς μηχανισμούς συμπεριλαμβάνεται το συγκρατητικό τύπου Hawley retainer και ο διαφανής νάρθηκας (invisible retainer). Στη μέθοδο της σταθερής ακινητοποίησης συγκολλάται ένα πολύ λεπτό συρματάκι στην εσωτερική μεριά των πρόσθιων δοντιών. Το συρματάκι αυτό δεν φαίνεται καθόλου και ελέγχεται στον τακτικό εξαμηνιαίο καθαρισμό.

Supersmiles

Xρήση και συντήρηση κινητού ορθοδοντικού μηχανήματος

Πότε χρησιμοποιούμε το μηχάνημα

Το μηχάνημα χρησιμοποιείται συνήθως καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, εκτός κι αν έχουν δοθεί διαφορετικές οδηγίες από τον ορθοδοντικό.

Πού τοποθετείται όταν δε χρησιμοποιείται

Όταν δε χρησιμοποιείται, πρέπει να τοποθετείται μέσα στο ειδικό κουτάκι που σας έχει δοθεί. Αποφεύγετε να το τυλίγετε μέσα σε χαρτοπετσέτες και να το αφήνετε εκτεθειμένο στο περιβάλλον.

Πώς καθαρίζουμε σωστά το μηχάνημα

Βουρτσίζετε το μηχάνημά σας καθημερινά με την οδοντόβουρτσα και μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας. Ξεπλύνετέ το καλά με τρεχούμενο νερό. Μια φορά την εβδομάδα θα ήταν καλό να χρησιμοποιούνται οι ειδικές ταμπλέτες απομάκρυνσης αλάτων και υπολειμμάτων.

Ορθοδοντικοί Μηχανισμοί

Invisalign

Supersmiles

Incognito

Supersmiles

Διαφανή Σιδεράκια

Supersmiles

Σιδεράκια (brackets)

Supersmiles

Εξωστοματικό τόξο
Κυρίως για παιδιά!

Supersmiles

Ενεργοποιητής
(activator)

Supersmiles

Ακίνητος μηχανισμός διάνοιξης της άνω γνάθου

Supersmiles

Κινητός μηχανισμός διάνοιξης της άνω γνάθου

Supersmiles